dne

Rajská omáčka z passaty s tempehem

Tato omáčka je naprosto jednoduchá a rychlá (za 10 minut na stole). Není potřeba ji zahušťovat, obejde se i bez smažené cibulky a klasického koření. Přitom voní po létě, i když ji připravíte v zimě. Omáčce dominuje chuť čerstvé papriky a bazalky. Navíc je zcela bez lepku a zbytečného tuku, veganská, a přitom báječně chutná. Samozřejmě, že ji lze připravit i s živočišnou smetanou. (Použitá rajčatová passata jsou pasírovaná rajčata. Nejedná se tedy o protlak).

Rajská omáčka z passaty s tempehem
Rajská omáčka z passaty s tempehem doplněná celozrnným knedlíkem a výhonky.

Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 5 minut
Celkový čas 10 minut

Recept:

Omáčka:

  • 500 ml rajčatové passaty
  • cca 200 ml ovesné smetany (nebo sójové)
  • 1 kostka zeleninového bujónu (samozřejmě bio)
  • cca 3 lžičky sušené bazalky (nebo čerstvé lístky)
  • 1 ks zelené nepálivé papriky (nebo mix různobarevných paprik)

Doplněno:

  • 1 balení uzeného tempehu
  • celozrnným houskovým knedlíkem (nebo jinou přílohou)

Postup:

  1. Omytou a pokrájenou papriku dáme do menšího hrnce a zalijeme trochou vody, přidáme bujón a vaříme do změknutí. (Vodou by mělo zůstat zalité jen dno.)

  2. Poté přilijeme passatu, ochutíme bazalkou a zalijeme smetanou. Množství smetany si regulujeme sami podle svých preferencí.

  3. Chvilku prohřejeme a máme hotovo.

  4. Podáváme s pokrájeným uzeným tempehem a jakoukoliv přílohou.

TIP: Pro zpestření chuti je možné přidat mletý pepř nebo chilli.

Tisk