Rajská omáčka z passaty s tempehem
Tato omáčka je naprosto jednoduchá a rychlá (za 10 minut na stole). Není potřeba ji zahušťovat, obejde se i bez smažené cibulky a klasického koření. Přitom voní po létě, i když ji připravíte v zimě. Omáčce dominuje chuť čerstvé papriky a bazalky. Navíc je zcela bez lepku a zbytečného tuku, veganská, a přitom báječně chutná. Samozřejmě, že ji lze připravit i s živočišnou smetanou. (Použitá rajčatová passata jsou pasírovaná rajčata. Nejedná se tedy o protlak).
Recept:
Omáčka:
- 500 ml rajčatové passaty
- cca 200 ml ovesné smetany (nebo sójové)
- 1 kostka zeleninového bujónu (samozřejmě bio)
- cca 3 lžičky sušené bazalky (nebo čerstvé lístky)
- 1 ks zelené nepálivé papriky (nebo mix různobarevných paprik)
Doplněno:
- 1 balení uzeného tempehu
- celozrnným houskovým knedlíkem (nebo jinou přílohou)
Postup:
-
Omytou a pokrájenou papriku dáme do menšího hrnce a zalijeme trochou vody, přidáme bujón a vaříme do změknutí. (Vodou by mělo zůstat zalité jen dno.)
-
Poté přilijeme passatu, ochutíme bazalkou a zalijeme smetanou. Množství smetany si regulujeme sami podle svých preferencí.
-
Chvilku prohřejeme a máme hotovo.
-
Podáváme s pokrájeným uzeným tempehem a jakoukoliv přílohou.