Pečené topinambury
Podařilo se mi po delší době sehnat kvalitní topinambury nebo také židovské brambory či jeruzalémské artyčoky. Ve skutečnosti je to hlíza s ořechovou příchutí, sladší a jemnější než klasické brambory.
Nechtěla jsem riskovat, že by se nad nimi někdo ofrňoval, proto byly udělány na ten nejspolehlivější způsob - pečené. Topinambury při pečení krásně karamelizují a jejich nasládlá chuť po osolení není překážkou. Je to podobné jako s batáty.
Topinambury snižují hladinu cukru v krvi, mají vysoký obsah minerálních látek, zejména draslíku. Obsahují vitamíny A, B1, B2, C, D a regulují krevní tlak. Určitě je občas zařaďte do svého jídelníčku. Jen se jimi nepřejezte! Obsahují inulín (ten snižuje hladinu cukru) a trávit ho umí jen naše mikroflóra. Topinambury ve větším množství proto nadýmají.
Recept:
- 500 g topinambury
- olivový olej
- himalájská sůl (nejlépe hrubá)
- sušený česnek (není nutný)
Postup:
-
Topinambury dobře očistíme (nejlépe pod vodou kartáčkem) , loupat je nemusíme.
-
Nakrájíme na plátky a dáme na pekáček, který jsme opatřili pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem a posypeme hrubou mořskou solí.
-
Topinambury pečeme při 200 °C cca 20 - 30 minut.
Ozdobíme zeleninou nebo sterilovanou okurkou či řepou, aby byly více sexy. Můžeme přisypat i zmíněný česnek.