Kynuté česnekové uzly
Hotové uzly voní po česneku a jsou velmi syté. Sytost zajišťuje použitá hrubá mouka, která dělá těsto takové více režné (plné vlákniny), a proto je recept vyvážený moukou hladkou bílou a doplněný přepuštěným máslem, které uzly chuťově zjemní.
V receptu je sušené aktivní droždí, ale lze samozřejmě použít i droždí čerstvé, ze kterého si připravíme kvásek. Obojí opravdu velmi jednoduchá záležitost.
Recept:
Na kynuté těsto:
- 250 g špaldové hladké mouky (bílé)
- 250 g špaldové hrubé mouky (celozrnné)
- 3-4 lžíce ghí (přepuštěného másla)
- cca 250 ml vlažné vody
- 1 balení aktivního sušeného droždí (na 500g mouky)
- 1 lžička kmínu
- cca 1 ½ lžičky soli (himalájské nebo mořské)
- sezamové semínko (bílé nebo černé)
Směs na potření:
- cca 1 stroužek česneku
- cca 2 lžíce olivového oleje (nebo jiného kvalitního)
- sůl (dle chuti)
Postup:
-
Do mísy dáme prosátou mouku, vsypeme droždí a dobře smícháme. Dále přidáme kmín, ghí, sůl a přiléváme vlažnou vodu. V ruce nebo v robotu (za cca 8 minut) vytvoříme kompaktní těsto.
-
Mísu přikryjeme dobře utěrkou a necháme těsto v teple kynout až zhruba zdvojnásobí svůj objem. Doba kynutí je kolem hodiny až hodiny a půl dle teploty. (Vykynuté těsto poznáte podle toho, že se důlek po píchnutí prstem pomalu vrací zpět.)
-
Když je těsto vykynuté, tak ho dáme na vál a opatrně rukou uválíme do většího válečku a rozdělíme ho na 8 nebo více kousků. Po té z každého kusu vytvoříme rolováním menší váleček (hada). Uprostřed uděláme uzel, který neutahujeme a konce protáhneme vzniklým otvorem. Oba konce (zespoda) zmačkneme k sobě.
-
Smotané uzle dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě minimálně 20 minut pod utěrkou kynout. Vykynuté uzly postříkáme ( i kolem) vlažnou vodou, posypeme semínkem a dáme péct.
-
Pečeme dozlatova v rozehřáté troubě při cca 180 C° asi 35 minut dle vaší trouby. Pár minut před dopečením si smícháme v mističce ingredience na potření nebo použijeme pesto z medvědího česneku.
-
Ještě horké uzle potřeme česnekovou směsí a dáme do košíku (ošatky), přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.