dne

Kuřecí vývar se zeleninou na skus

Na vývar vybíráme vždy kvalitní kuře. Skvělý je skelet, avšak daleko lepší jsou kvalitní kuřecí křídla, kosti (hřbety) a droby (krky, žaludky, srdce a játra). Pokud použijeme do vývaru kuřecí křídla (chrupavky, kůže), docílíme vynikajícího vývaru s želatinou. Vývar bude mít také krásná oka, která budou na jeho povrchu. Množství (kostí, křídel a drobů) je cca 0,5 kg na 1 litr vody.

Vývar můžeme připravit klasicky na sporáku (minimálně 2 hodiny, ale klidně ho můžeme táhnout čili "nechat problublávat" až 6 hodin). Lze ho vařit i v pomalém hrnci a nebo v tlakovém, který umí rychlý vývar.

Tato polévka má menší výjimku a to tu, že zelenina je vařená zvlášť a jen na skus (al dente). Základní zelenina do každého kuřecího vývaru je cibule (pórek) a mrkev, ale výběr je na osobních preferencích. Do kuřecího vývaru je možné použít i koření (bobkový list, pepř…), ale není to nutné. Obzvláště, když máme dost chutí ze zeleniny.

Kuřecí vývar se zeleninou na skus
Kuřecí vývar se zeleninou doplněný výhonky z pórku

Čas vaření 2 hodin
Celkový čas 2 hodin 10 minut

Recept:

  • kuřecí vývar (příprava viz výše)
  • 4 listy kadeřávku
  • 1 ks pórku nebo cibule (středně velký bílá část)
  • 1 ks mrkve (středně velká)
  • 1 bulva celeru (menší velikosti)
  • 1 ks petržele (menší)
  • nudle instantní pšeničné (celozrnné)
  • himalájská sůl (dle chuti)

Postup:

  1. Nejprve si připravíme kuřecí vývar podle našich preferencí.

  2. Zeleninu si očistíme a nakrájíme menší kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do změknutí (na skus).

  3. Nudle uvaříme podle návodu (cca 4 minuty).

  4. K uvařené zelenině přilijeme kuřecí vývar. Do talíře přidáme hotové nudle a vývarem je zalijeme. Dobrou chuť.

Tisk