Cizrnový hummus
Základní recept na hummus, který zvládne i začátečník. Pokud použijete cizrnu sterilovanou (v plechovce či skle), tak si ušetříte čas a tato "pomazánka" bude hotová raz dva. A navíc budete mít správnou konzistenci aguafaby. Co to je? Aquafaba je cizrnový nálev, který když vyšleháte, tak získáte sníh, takový co ho běžně vyšleháte z vaječných bílků.
Ať už tedy budete používat cizrnu vařenou nebo sterilovanou, tak nálev (aquafabu) do receptu použijte, protože hummus bude krásně nadýchaný. Nálev nemusíte šlehat zvlášť. Jednoduše přilijete. Jemná a nadýchaná konzistence je pastva nejen pro oko, ale i pro mlsný jazýček.
V receptu jsem uvedla množství přibližně, protože někdo má hummus raději více kyselejší a někdo zase dává přednost silnější chuti tahini. Vylaďte si tedy hummus podle svého a bude to nářez. 🙂
Recept:
- cca 350 g cizrny (nebo plechovka či sklenice)
- 2-3 lžíce bílého tahini (pasta ze sezamu)
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 1-2 stroužky česneku
- 2-3 lžíce citrónové šťávy
- cca ½ lžičky soli
- římský kmín či pepř dle chuti (obojí lze vynechat)
Postup:
-
Cizrnu sceďte a nálev si dejte někde vedle k ruce.
-
Do "šikovné" nádoby dejte cizrnu, česnek, tahini, olivový olej a cca 4 lžíce nálevu a tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou pomazánku.
-
V případě potřeby si konzistenci upravte přidáním dalšího nálevu. Hustší ji nechte na namazání na pečivo, řidší a jemnější více vynikne jako skvělý dip (viz foto).
-
Hummus doplňte zeleninou nebo zeleninovým salátem.