dne

Gulášová polévka z hlívy

Nemusíte být vegetarián, abyste se zamilovali do polévky z hlívy ústřičné.

Když osmahnete cibulku na kvalitním sádle, tak o vegetariánství nemůže být řeč. 🙂 U nás doma ji připravuji podle toho, jakou zeleninu mám v lednici. Tato je jen s porcí mrkve a brambor (může být i paprika, petrželka atd.) a ozdobená snítkou celerové natě. Hlíva ústřičná a česnek jdou ještě více imunitě naproti. Tato polévka je opravdový grunt.

Podávám polévku samotnou nebo s kvalitním chlebem.

Gulášová polévka z hlívy
Gulášová polévka z hlívy

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut

Recept:

  • 200-300 g hlívy ústřičné
  • 3 ks středně velkých brambor
  • 1 ks cibule
  • 3 ks mrkve (menší velikosti)
  • 1 PL vhodného kvalitního oleje (nebo sádla)
  • 1,5 l zeleninového vývaru (nebo vody se sušeným zeleninovým bujónem)
  • 2-3 ČL sušené červené papriky
  • 1 ks bobkového listu
  • cca 2 PL sušené majoránky
  • česnek (dle chuti)

Na zahuštění:

  • cca 2 PL hladké kukuřičné mouky (nebo 2-3 na jemno strouhané brambory)

Postup:

  1. Omyjeme, očistíme, nakrájíme brambory a zeleninu. Hlívu ústřičnou omyjeme a nakrájíme na tenké proužky, aby se dobře provařila. Pokud se rozhodneme zahustit polévku jen bramborami, na jemno si ještě další nastrouháme.

  2. V hrnci si na kvalitním oleji či sádle orestujeme cibuli. Přimícháme sušenou červenou papriku a promícháme ji s olejem. Neotálíme dlouho, aby nám paprika nezhořkla. Přidáme tedy pokrájenou hlívu, mrkev a brambory (i ty na zahuštění). Zalijeme (nejlépe horkou) vodou nebo vývarem a přidáme bobkový list.

  3. Vaříme do změknutí hlívy (dle velikosti krájených kousků) cca 30 minut. Vyjmeme bobkový list. Dochutíme, přidáme majoránku (promneme v ruce), prolisovaný česnek. V případě, že jsme nezahustili polévku bramborami, zahustíme ji ke konci vaření kukuřičnou moukou. Stačí mouku rozmíchat v troše studené vody. Vzniklou "kašičku" vlijeme do vroucí polévky a mícháme do zahuštění. Déle už nevaříme.

Tisk