Gulášová polévka z hlívy
Nemusíte být vegetarián, abyste se zamilovali do polévky z hlívy ústřičné.
Když osmahnete cibulku na kvalitním sádle, tak o vegetariánství nemůže být řeč. 🙂 U nás doma ji připravuji podle toho, jakou zeleninu mám v lednici. Tato je jen s porcí mrkve a brambor (může být i paprika, petrželka atd.) a ozdobená snítkou celerové natě. Hlíva ústřičná a česnek jdou ještě více imunitě naproti. Tato polévka je opravdový grunt.
Podávám polévku samotnou nebo s kvalitním chlebem.
Recept:
- 200-300 g hlívy ústřičné
- 3 ks středně velkých brambor
- 1 ks cibule
- 3 ks mrkve (menší velikosti)
- 1 PL vhodného kvalitního oleje (nebo sádla)
- 1,5 l zeleninového vývaru (nebo vody se sušeným zeleninovým bujónem)
- 2-3 ČL sušené červené papriky
- 1 ks bobkového listu
- cca 2 PL sušené majoránky
- česnek (dle chuti)
Na zahuštění:
- cca 2 PL hladké kukuřičné mouky (nebo 2-3 na jemno strouhané brambory)
Postup:
-
Omyjeme, očistíme, nakrájíme brambory a zeleninu. Hlívu ústřičnou omyjeme a nakrájíme na tenké proužky, aby se dobře provařila. Pokud se rozhodneme zahustit polévku jen bramborami, na jemno si ještě další nastrouháme.
-
V hrnci si na kvalitním oleji či sádle orestujeme cibuli. Přimícháme sušenou červenou papriku a promícháme ji s olejem. Neotálíme dlouho, aby nám paprika nezhořkla. Přidáme tedy pokrájenou hlívu, mrkev a brambory (i ty na zahuštění). Zalijeme (nejlépe horkou) vodou nebo vývarem a přidáme bobkový list.
-
Vaříme do změknutí hlívy (dle velikosti krájených kousků) cca 30 minut. Vyjmeme bobkový list. Dochutíme, přidáme majoránku (promneme v ruce), prolisovaný česnek. V případě, že jsme nezahustili polévku bramborami, zahustíme ji ke konci vaření kukuřičnou moukou. Stačí mouku rozmíchat v troše studené vody. Vzniklou "kašičku" vlijeme do vroucí polévky a mícháme do zahuštění. Déle už nevaříme.