Vafle jsou u nás doma oblíbené. Tyto jsou bez vajec (i pro vegany) a z kvalitní ječné mouky, která je obzvláště vhodná na lívance a palačinky. Její přednosti jsou totiž nemalé. Obsahuje málo lepku a hodně vitamínů B. Navíc dodá vaflím skvělou svěží chuť, což je skvělý zážitek i pro opravdové gurmány. Množství uvedené v receptu je na cca 6 větších vaflí.
S doplněním ovoce a tvarohu či jogurtu se z vaflí stává úžasně plnohodnotné jídlo.
V míse dobře smícháme suché ingredience (ječnou mouku , prášek do pečiva, cukr a citrónovou kůru).
Zalijeme mlékem a vodou, kterou přidáváme postupně. Vytvoříme hustší těsto podobné lívancovému. Závěrem ještě vmícháme rozehřáté (vlahé) máslo a přidáme olej. Nezapomeneme na sůl.
Vafle pečeme ve vaflovači do zlatavé barvy. Na tom mém je nechávám cca 7 minut.
Vafle necháme zchladnout. Dochutíme podle své fantazie a mlsného jazýčku.
TIP:
Banány můžete rozmačkat a zakomponovat do těsta. Vyhnete se tak zbytečnému cukru. V tomto případě dejte do těsta méně vody.