Tisk

Bramboračka bez lepku

Bramboračka je vděčná polévka, kterou milují snad všichni. Jednoduchá, rychlá a voňavá. Díky houbám voní lesem a česnek s majoránkou jí dodají šmrnc. Bramboračku lze připravovat z čerstvých i sušených hub a tudíž ji můžeme mít na stole téměř po celý rok.

Pro zahuštění polévky použijeme hladkou kukuřičnou mouku a rázem z ní máme bezlepkovou fantazii bez "nezdravé jíšky". Nečekejte přesný recept, protože zeleninu a houby dávám podle oka a podle toho, jaké jsou zásoby v lednici. Pokaždé je polévka trochu jiná a to mě baví. Pro děti šetříme česnekem. :-)

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut

Ingrediance

  • 3 - 5 ks brambor dle velikosti
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) zhruba ve stejném poměru
  • 1 ks cibule
  • 1 hrst hub sušené nebo čerstvé
  • 2 PL olivový olej nebo máslo podle zvolené varianty
  • 2 PL hladká kukuřičná mouka množství dle požadované hustoty
  • 1 stroužek česneku dle chuti
  • majoránka přiměřeně
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 l voda nebo zeleninový vývar lze použít i kvalitní zeleninový vývar v kostce
  • himalájská sůl

Postup

  1. Kořenovou zeleninu a čerstvé houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. (Sušené houby dáme do hrnku, zalijeme horkou vodou a necháme změknout. Vodu z hub použijeme do polévky také.) Oloupané, omyté brambory nakrájíme na kostičky.

  2. Nakrájenou zeleninu, brambory, houby a celou cibuli vložíme do hrnce (po uvaření polévky ji vyjmeme). Zalijeme vodou či vývarem, ochutíme solí, přidáme kmín a vaříme do změknutí cca 30 minut.

  3. Nebo zvolíme druhou variantu (docílíme sytějších barev v polévce). Pokrájenou kořenovou zeleninu osolíme a dozlatova na oleji orestujeme. Vmícháme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Po té přidáme brambory, houby, sůl a kmín. Zalijeme vodou či vývarem, necháme vařit do změknutí.

  4. Před koncem rozmícháme ve skleničce s trochou studené vody kukuřičnou mouku. Vytvořenou kašičku bez hrudek vmícháme do vroucí polévky. Vmícháme prolisovaný česnek a majoránku (promneme v dlani). Pár minutek povaříme, dochutíme, kápneme olej a máme hotovo. Polévka vhodná i pro děti, které už můžou houby.

Poznámka k receptu

Bramboračka bez lepku
Bramboračka bez lepku