Výborná podzimní polévka, která je pohlazením nejen pro oko a duši, ale i celou trávící soustavu. Přidáním zázvoru ještě získá říz a prohřeje celé tělo.
Polévka je přitom jednoduchá a skvělá i pro děti. Pro úplné mrňousky dýni jen do měkka povaříme, rozmixujeme a zakápneme kvalitním olejem. S přibývajícím věkem dítěte postupně přidáváme sůl a třeba další chutě. Moji synové na "dýňovce" vyrostli.
Základní recept jsem dostala před cca 20 lety od šikovné paní z jedné Zdravé výživy a od té doby s ním experimentuji. Ještě se mi nestalo, že by polévka někomu nechutnala. Kdo dýňovou ještě neochutnal, o hodně přichází.
Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka i s dužinou, kterou do polévky nepoužijeme. Následně si dýni (slupku bez kazů u Hokaida neloupeme) rozkrájíme na menší kousky. Větší kousky se budou vařit déle.
Pokrájenou dýni dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme jen tolik vody (případně vývaru), aby byly kousky dýně hezky ponořené. Zbytečně moc vody způsobí, že bude polévka hodně řídká. Vodu ochutíme kvalitním bujonem nebo jen solí a vaříme do změknutí. Můžeme přidat špetku zázvoru (nebo co kdo snese :-) ). Lze také přidat na oleji osmahnutou cibuli.
Když je dýně dostatečně měkká, polévku rozmixujeme. Pokud máte rádi v polévce kousky, rozmixujte jen polovinu polévky. Podle chuti a hustoty polévky lze v závěru polévku obohatit olejem nebo dolít smetanu či mléko.
Polévku podáváme s nasucho opraženými semínky nebo třeba krutony z kváskového chleba.
Poznámka:
Pokud použijeme za studena lisovaný dýňový olej, přidáme ho až na talíři, když není polévka horká. Dýňový za studena lisovaný olej je vhodný pro studenou kuchyni. Naproti tomu olivový za studena lisovaný můžeme použít bez obav. Snese vyšší teploty (cca 180 °C), jen s nimi samozřejmě ztrácí i některé cenné látky např. antioxidanty.