Jednoduchý perník, který je díky strouhanému jablku nebo mrkvi krásně vláčný. V tomto receptu je smíchaná mouka špaldová s pohankovou. Pokud špaldovou mouku vynecháte, můžete mít perník bezlepkový. Nicméně počítejte s tím, že perník nepůjde tolik do výšky. To samé platí při použití mouky špaldové celozrnné.
Jestli milujete čokoládu, zalijte upečený perník čokoládovou polevou. Nebojte se trochu experimentovat a upéct perník podle vašeho gusta.
Nastrouháme jablko (na hrubo), mrkev (na jemno) a odložíme stranou. V misce vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme další tekuté ingredience, jablko, mrkev. Mouku smíchanou s práškem do perníku přidáváme až na konec. Vše promícháme.
Připravené těsto rovnoměrně nalijeme do menšího a vyššího pekáčku, který si vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme tukem. Dáme do trouby péct na 170 °C cca 35 minut.
Hotový perník necháme vychladnout, namažeme marmeládou a zasypeme kokosem.